December 12, 2017, 05:57:16 PM

News : LinuxSolved.com Linux Help Community Forum..


Author Topic: USB Camera unable to mount in MDK9.2  (Read 5907 times)

Offline iainagray

  • New Member
  • Posts: 3
USB Camera unable to mount in MDK9.2
« on: August 02, 2004, 12:04:58 PM »
I have just acquired a Digital Dream Enigma1 USB camera, and have spent the last few days Googling and Searching How-Tos and LinuxQuestions. From what I can gather I need to mount the camera as follows:

mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/camera

I had already created the camera directory under /mnt with

mkdir -m 777 camera

but on checking the /dev directory there is no sda1

lsmod | grep usb

gives the following:

usb-storage 91616 0 (unused)
scsi_mod 106176 4 (autoclean) [usb-storage sg st sr_mod sd_mod]
usb-uhci 25136 0 (unused)
usbcore 74988 1 [usb-storage usb-uhci]

lsmod | grep scsi

gives:

scsi_mod 106176 4 (autoclean) [usb-storage sg st sr_mod sd_mod]

/proc/bus/usb/devices has the following in it:

T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 2
B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 1.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 0.00
S: Product=USB UHCI Root Hub
S: SerialNumber=fcc0
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 8 Ivl=255ms
T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 4 Spd=12 MxCh= 0
D: Ver= 1.10 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff MxPS= 8 #Cfgs= 1
P: Vendor=2770 ProdID=913c Rev= 1.00
S: Product=USB DIGITAL STILL CAMERA
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl=0ms
E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl=0ms
E: Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS= 1 Ivl=3ms

At the suggestion of someone from LinuxQuestions I did the following:

makedev /dev/sda

took 1.5 hours at 99% CPU usage and created approx 8000 entries under the sda directory, one of which was an sda1 which when added to the mount

mount -t vfat /dev/sda/sda1 /mnt/camera

returned

/dev/sda/sda1 not a valid block device

It also keeps adding some simlinks to my Desktop directory pertaining to a USB Scanner (Which I don't have I have a parellel scanner)

Below is the last few lines of /var/log/dmesg and /var/logmessages

The last few lines of dmesg:

VFS: Mounted root (ext2 filesystem).
Mounted devfs on /dev
Journalled Block Device driver loaded
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
Mounted devfs on /dev
Freeing unused kernel memory: 156k freed
Got silent jpeg.
Real Time Clock Driver v1.10e
usb.c: registered new driver usbdevfs
usb.c: registered new driver hub
usb-uhci.c: $Revision: 1.275 $ time 12:42:04 Sep 18 2003
usb-uhci.c: High bandwidth mode enabled
PCI: Enabling device 00:07.2 (0000 -> 0001)
PCI: Assigned IRQ 9 for device 00:07.2
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xfcc0, IRQ 9
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
usb-uhci.c: v1.275:USB Universal Host Controller Interface driver
usbdevfs: remount parameter error
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide0(3,6), internal journal
Adding Swap: 816440k swap-space (priority -1)
Soundblaster audio driver Copyright (C) by Hannu Savolainen 1993-1996
sb: No ISAPnP cards found, trying standard ones...
SB 3.01 detected OK (220)
ESS chip ES1879 detected
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide0(3,5), internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
MSDOS FS: Using codepage 850
MSDOS FS: IO charset iso8859-15
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide0(3,8), internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.

Though the time stamp of this file is when it was booted up the file /var/log/messages contains the following and is written to when the camera is plugged in:

Jul 30 21:53:46 localhost kernel: usb.c: USB disconnect on device 00:07.2-1 address 4
Jul 30 21:53:50 localhost kernel: hub.c: new USB device 00:07.2-1, assigned address 5
Jul 30 21:53:50 localhost kernel: usb.c: USB device 5 (vend/prod 0x2770/0x913c) is not claimed by any active driver.

Any help would be greatly appreciated

Offline Ricky

  • LST CareTaker
  • Specially Skilled
  • *****
  • Posts: 2381
USB Camera unable to mount in MDK9.2
« Reply #1 on: August 02, 2004, 04:36:31 PM »
Well what kernel you are having ? ..

Offline iainagray

  • New Member
  • Posts: 3
USB Camera unable to mount in MDK9.2
« Reply #2 on: August 03, 2004, 11:29:50 AM »
2.4.22-mdk standard

For your info I have in the past tried and failed to re-compile a new kernel from source an failed to get all the drivers etc to work in harmony!

Offline jeeva

  • Linux Noob !
  • *
  • Posts: 28
new kernel?!?!
« Reply #3 on: September 20, 2004, 06:59:06 AM »
hi,

may i know the new kernel version, which u tried to recompile?

jeeva

Offline iainagray

  • New Member
  • Posts: 3
USB Camera unable to mount in MDK9.2
« Reply #4 on: September 20, 2004, 05:57:17 PM »
The kernel was 2.4.24 I think though this was a long time before I bought the camera.

Offline sashijoseph

  • Linux Noob !
  • *
  • Posts: 14
USB Camera unable to mount in MDK9.2
« Reply #5 on: September 21, 2004, 02:08:17 AM »
There is a driver for SunPlus's spca504 chipset(which I think is employed in your camera) here http://sourceforge.net/projects/spca50x/
And for mounting the CF or whatever memory of your camera please remove the /dev/sda1 device and create a new one(only sda1 and not sda) using the Makedev script.You could also try mounting a friend's usb pendrive just to confirm.