December 16, 2017, 10:46:11 AM

News : LinuxSolved.com Linux Help Community Forum..


Author Topic: about DNS  (Read 3406 times)

Offline kisakye

  • Linux Noob !
  • *
  • Posts: 4
about DNS
« on: May 30, 2004, 01:09:31 PM »
hi can anybody help first i got my box onto an existing network by what i would call chance i put a combination of many commands and finally was there.can anybody help me know which command i should use
ifconfig >> ip address and netmask??
route>> gateway??
dns>> ??

thanks
redhat 8.0 :oops:

Offline Ricky

  • LST CareTaker
  • Specially Skilled
  • *****
  • Posts: 2381
about DNS
« Reply #1 on: May 30, 2004, 01:25:50 PM »
Man , your title is "ABout DNS" and you asking something in the post which is not cleared even..
What are you trying to do with your linux box , r u setting up a Linux box as the server ie. internet gateway to your LAN ?
PLease clearify.

Offline kisakye

  • Linux Noob !
  • *
  • Posts: 4
DNS
« Reply #2 on: May 31, 2004, 03:50:33 PM »
i intend to use my linux as a server but that is until i know i have it working!! sorry i got u confused but i ment to know if there is a command to inut DNS in the text interface

Offline Ricky

  • LST CareTaker
  • Specially Skilled
  • *****
  • Posts: 2381
about DNS
« Reply #3 on: June 01, 2004, 09:51:54 AM »
NOw.. again.. wht do you mean by "input DNS in text interface " . Sorry but I think i m not able to get.. you , do you want to set up your linux box as Caching nameservr for faster internet query result ?

Offline kisakye

  • Linux Noob !
  • *
  • Posts: 4
about DNS
« Reply #4 on: June 02, 2004, 06:57:48 AM »
nope am not setting that up but how do i enter DNS servers ip when am in the text interface of my RH 8.0

Offline Ricky

  • LST CareTaker
  • Specially Skilled
  • *****
  • Posts: 2381
about DNS
« Reply #5 on: June 02, 2004, 11:36:46 AM »
You have to edit /etc/resolv.conf ,there just enter a new line for each server like..
Code: [Select]
nameserver xxx.xxx.xxx.xxx